Jasno
 • 6 °C
 • Jasno
Reported on:
24. November 2017 - 17:00

080 18 88

Na to številko lahko posredujete svoje mnenja, vprašate za spremembe linij, obvoze in vozne rede, tehnične preglede, homologacije ali tahografe...

080 18 88

Na to številko lahko posredujete svoje mnenja, vprašate za spremembe linij, obvoze in vozne rede, tehnične preglede, homologacije ali tahografe...

Certifikat - Kolesarjem prijazno delovno mesto

Certifikat Kolesarjem prijazno delovno mesto je bil razvit z namenom izboljšanja pogojev za kolesarjenje na delo.

Poleg mestne infrastrukture so namreč pogoji, ki jih zagotavlja delodajalec na lokaciji dela, odločilni pri odločitvi za opravljanje poti na delo s kolesom. Certifikat je bil razvit v okviru EU projekta Bike2Work pod okriljem Evropske kolesarske zveze (ECF). Pri njegovem razvoju so sodelovali predstavniki, ki zastopajo 11 evropskih držav, vključenih v projekt. Kriteriji za pridobitev certifikata bodo zato usklajeni v vseh državah, bodo pa upoštevane lokalne specifike glede zahtevnosti za pridobitev.

Proces pridobivanja certifikata poteka v več korakih. Podjetje ali inštitucija, zainteresirana za pridobitev certifikata na podlagi pripravljenih vprašalnikov izvede samooceno. V njej opredeli kakšne so razmere za kolesarjenje na šestih področjih:

 1. Razpoložljive informacije, komunikacija in motivacija
 2. Koordinacija in organizacija
 3. Storitve za kolesarje
 4. Razpoložljiva infrastruktura
 5. Upravljanje parkiranja kot dopolnilna aktivnost
 6. Dostopnost za stranke (v kolikor je relevantna).

V sodelovanju s certificiranim ocenjevalcem predstavnik podjetja nato pregleda dosežke in pripravi načrt dodatnih aktivnosti. V kolikor v okviru ocenjevanja lokacija doseže zadostno število točk, se ji za obdobje 2 let podeli certifikat Kolesarjem prijazno delovno mesto.

S tem podjetje pridobi pravico objave o pridobljenem certifikatu na javnih mestih in spletni strani.

V vsako od evropskih držav je izobraženo določeno število certificiranih ocenjevalcev. Ti pomagajo pri pripravi ocene stanja na področju kolesarjenja v organizaciji in načrta morebitnih izboljšav. V Sloveniji proces certificiranja vodi Urbanistični inštitut Republike Slovenije. V naslednjem letu pa se bo mreža certificiranih ocenjevalcev razširila.

Več informacij:

 • Luka Mladenovič
 • Urbanistični inštitut Republike Slovenije
 • e-pošta: luka.mladenovic@uirs.si
 • telefon: 01 420 13 43

Spletna stran projekta Bike2Work:

 

Datoteke: 
psvs_za_objavo.docx [docx | 109.31 KB]
1 |
+ -
Prikaži več Prikaži manj