Oblačno, rosenje
 • 4 °C
 • Oblačno, rosenje
Reported on:
19. Januar 2018 - 6:00

080 18 88

Na to številko lahko posredujete svoje mnenja, vprašate za spremembe linij, obvoze in vozne rede, tehnične preglede, homologacije ali tahografe...

080 18 88

Na to številko lahko posredujete svoje mnenja, vprašate za spremembe linij, obvoze in vozne rede, tehnične preglede, homologacije ali tahografe...

Navodila za varno potovanje na avtobusu LPP

Katera linija me zapelje do cilja? In kdaj?

Če ste aktivni na internetu, si oglejte prihode avtobusov in načrtujte svojo pot na www.lpp.si s povezavo 1 „Načrtovanje poti z Google zemljevidi“. Ob vnosu točke A in točke B vam sistem prikaže tri najboljše možnosti potovanja po voznih redih (poda vam tudi opis poti, točke prestopanja, čas potovanja in strošek poti, izbirate pa lahko tudi med želenim časom prihoda in odhoda).

Povezava 2 „Napovedi prihodov avtobusov“ vam nudi realno informacijo treh časovno najbližjih prihodov avtobusa na vašo postajo.

Prihode avtobusov vam prikazujejo še vozni redi na postajališčih, in prikazovalniki na postajališčih, ki posredujejo realno informacijo pridobljeno s pomočjo satelitskega sistema. Sami pa lahko po prihodih avtobusov povprašate še po SMS s pomočjo sistema LPP BUS INFO in po telefonu 090 7220 (cena klica je 1,09 € z DDV).

Preden potujem, načrtujem: konični čas, stanje Urbane, udobna obutev

Zaradi vsakodnevnih obremenitev smo lahko tudi pri potovanju z avtobusom manj pozorni na določena tveganja. Samo kratek trenutek brez potrebne koncentracije in že lahko pademo, še posebej kadar uporabljamo javni prevoz. Zapustimo dom pet minut prej; potujmo, če je le mogoče, izven koničnega časa – od 9.00 do 14.00 ure in od 18.00 ure dalje. Za potovanje z avtobusom si obujmo ustrezno udobne in stabilne čevlje ter s seboj vzemimo ustrezno torbico, ki jo lahko obesimo križno čez prsi. Ne pozabimo na vodo, kajti žeja nikoli ni primerna sopotnica.

Pred potovanjem preverimo stanje na Urbani. To lahko storimo na vsakem Urbanomatu ali drugem prodajnem mestu ali s pomočjo uporabniških strani kartice Urbana On-line.

Če smo slabotni, prosimo nekoga, da nas na poti spremlja. V primeru nalezljivih bolezni smo dolžni obvarovati pred boleznijo druge potnike in se odpeljati v zdravstveno ustanovo z osebnim vozilom.

Imejmo Urbano pri roki preden vstopamo v avtobus. Pri prestopanju na drug avtobus lahko učinkovito uporabimo vse informacije, ki so izobešene na postajališčih.

Potovanje in vstopanje za osebe z oviranostmi

Če ste oseba z oviranostjo, uporabite našo novo storitev "Prevoz na klic".

Če boste potovali sami, upoštevajte naslednja navodila:

Potniki z invalidskim vozičkom ali hojico (oziroma palico) in otroškim vozičkom vstopajo pri srednjih vratih. Če lahko vstopite brez hojice, poprosite sopotnike, preden pripelje avtobus, da vam jo nekdo privzdigne in namesti v avtobus. V avtobusu postavite hojico na mesto, rezervirano za invalidske vozičke, pripnite jo s trakom in takoj sedite; nato naj vam nekdo validira Urbano in sporoči vozniku, kje boste izstopili. Mamice z otroškimi vozički naj poprosijo za pomoč druge potnike, prav tako pred prihodom avtobusa.

Če vstopate z invalidskim vozičkom, stojte na postajališču tako, da boste lahko najprej govorili z voznikom in mu sporočili, (1) kako želite vstopiti – tako da vam voznik nagne avtobus ali da vam izvleče klančino, (2) kje boste izstopili. Če imate spremljevalca, lahko navedeni postopek za vas opravi on. Slepe in slabovidne osebe vstopajo pri prvih vratih pri vozniku in takoj po validaciji Urbane sedejo.

Pomembno Pomožni predmeti morajo ob zaviranju ostati na svojem mestu, da ne bi koga poškodovali: preverite zavore na invalidskih vozilih ali otroških vozičkih, trakove, zanko na zapestju pri palici. Zagotovite, da bo imela palica pozimi opremo proti zdrsu na ledu.

Otežen izstop zaradi zaparkiranih postajališč

Vstopati in izstopati je težje, če voznik avtobusa ne more pripeljati do robnika pločnika. To se zgodi v primerih, ko so postajališča zaparkirana z osebnimi avtomobili, na ovinkih ali na razgibanem cestišču, oz. zaradi ovir, ki ne dovoljujejo, da bi avtobus izkoristil cel radij in pripeljal vse do robnika pločnika (npr. v času sneženja). Zato je potrebno včasih stopiti najprej na cesto in šele nato na pločnik. Ob tem je potrebno paziti, da ne boste izpustili oprijemne točke preden stojite s celo nogo na tleh. Na izstop se pripravite dovolj zgodaj. Mehanizem optičnih celic na vratih bo zagotovil vaš varen izstop.

Pomembno Zamenjajte torbico in si priskrbite tako, ki jo boste lahko obesili čez ramo ali prečno čez prsi. Tako imate obe roki prosti in se lahko lažje oprimete držal.

Vstopanje na avtobus se zgodi hitro

V interesu vseh potnikov je, da se proces vstopanja in izstopanja dogaja hitro. A ker bi radi zadovoljili druge, se nekateri potniki gibljejo prehitro, kar lahko privede do tega, da padejo oz. se poškodujejo. Pomembno je, da veste, da je v ospredju vaša lastna varnost.

Kako lažje vstopamo
 1. Čakajmo na pravem mestu: postavimo se tako, da stojimo pred vrati, ko avtobus ustavi, vendar v varni razdalji - najmanj 40 cm - od robnika pločnika.
 2. Čim bolj se približajmo avtobusu, ko že enkrat ustavi.
 3. Poiščimo varno oprijemalno točko.
 4. Eno nogo odločno in v celoti postavimo v avtobus: prepričajmo se, da je naša noga popolnoma plosko na podu, da ne bi zdrsnila. Odločimo se, s katero nogo bomo najprej vstopili in katera je za to najbolj primerna.
 5. Enkrat, ko sta obe nogi v avtobusu, se zravnajmo, nato šele naredimo naslednje korake.
 6. Takoj poiščimo sedež.
Kako lažje izstopamo
 1. Stojimo, kolikor le moremo blizu izhoda.
 2. Poiščimo varno oprijemalno točko.
 3. Odločimo se, s katero nogo bomo najprej izstopili, pri tem upoštevajmo, da naj bo noga primerna za izstop bolj zdrava in stabilna od obeh.
 4. Nekateri raje izstopijo ritensko – preizkusimo obe možnosti.
 5. Prepričajmo se, da sta obe nogi trdno na tleh, nato se zravnajmo.
 6. Sedaj je varno izpustiti oprijemalno točko in se odmakniti od avtobusa.
 7. Če avtobus ni ustavil takoj ob robu ceste, se ne trudimo doseči pločnika z razširjenim korakom, temveč stopimo najprej na cesto in nato na pločnik.
Pozor, zaviranje!

Tudi če voznik pazi in vozi previdno, se lahko zgodi, da mora zavirati zaradi nepredvidljivih razmer v prometu, ovir na cesti ali neravne ceste. Zato bodite vedno pozorni na to, da si zagotovite sedišče oz. poskrbite za to, da se boste držali in stabilno stali. Še posebej občutljivi ste v trenutku, ko se validirate, zato imejte Urbano pri roki. Med validiranjem se z eno roko držite, noge imejte razkrečene, da stojite stabilno. Validiranje, ki traja dlje, opravite na drugem validatorju, da ne zadržujete ostalih potnikov.

Pomembno Priskrbite si v specializirani trgovini žogico, s katero si lahko krepite roke, lahko tudi zvečer ob gledanju televizije. Moč v rokah je pomembna za primeren oprijem.

Idealen sedež

Po validaciji Urbane čimprej sedite blizu vstopnih vrat in blizu tipke „STOP“. Oprimite se držala, ne pozabite, avtobus lahko vsak čas zavira ali je udeležen v nesreči.

Pomembno Idealen sedež za potnike v zrelejših letih je blizu sprednjega ali srednjega dela vozila, ki omogoča lahek izstop.

Busbonton

Mladi potniki ne vstanejo vedno, ko se jim približa starejši potnik. Tukaj naj nastopi vaša pobuda. Ljudje se nagibajo k temu, da mladino takoj označijo za nevljudno in nespoštljivo, če nihče od mladih ne vstane s sedeža. Toda ne pozabite, da mladi ne vedo, kako se počuti potnik v letih: ne pozna strahu pred padcem in pred njegovimi posledicami. Spomnite se svoje mladosti, takrat vas ni nič spravilo iz ravnotežja. Če torej ne pokažete vidnih zahtev po sedežu, mladi potnik ne čuti potrebe, da bi vam ga odstopil. Vprašajte za sedež, povejte na nek način mladim, kako pomemben je ta prostor za vas in vašo varnost. Boste videli, da bodo tudi mladi pokazali več pripravljenosti za sodelovanje.

Priporočamo Mlade ljudi nagovorite vljudno in odločno. „Oprostite, bi bili tako prijazni in mi prepustili tale sedež? Malce šibko se počutim na nogah te dni.“ Ne pozabite se tistemu, ki vam je odstopil sedež, zahvaliti. Nasmešek učinkuje čudežno.

Stati ne pomeni samo stati

Včasih je potrebno stati, vendar pa priporočamo, da menjate sedež le tedaj, ko je to nujno potrebno in še to le tedaj, ko avtobus stoji na postajališču. Če ne gre drugače, izberite stojišče, kjer se boste lahko tudi naslonili. Nakupovalne vrečke odsvetujemo, raje si kupite primerno torbo, ki jo obesite križno čez prsi, da se lahko drogov držite z obema rokama. Nakupovalne vreče naj imajo široke pasove, ki jih lahko potegnemo preko ramena in namestimo križno, odlična alternativa pa so tudi nahrbtniki. Stojte razkrečeno. Res je, ne zgleda elegantno, toda ali ni varnost bolj pomembna?

Priporočamo Tudi, če je cilj oddaljen eno postajo, stojte razkrečeno ali sedite, če je le mogoče. Noge morajo biti razkrečene v širini ramen. Predstavljamo si, da skozi nas raste drevo, noge pa so korenine, ki poganjajo še globlje v tla. Te korenine so trdno zasidrane v zemlji in omogočajo, da drevo prestane vse.

Hoditi ne pomeni samo hoditi – bodite kot Tarzan

Pri vstajanju se primite držal z obema rokama in glejte, da boste pridobili ravnotežje z razkrečenimi nogami. Drog lahko izpustite šele, ko boste z drugo roko trdno držali že naslednjega. Poskušajte predvideti gibanje avtobusa. Tudi Tarzan ni nikoli izpustil lijane, je tako? Potnik lahko vsak korak pospremi z oprijemom; možnosti oprijema nudijo sedeži, drogovi, zgornji prečni drogovi.

Priporočamo Bodite pozorni na to, da se ne oprimete točk, ki drsijo. Včasih so tla v avtobusu razgibana, prej si jih oglejte.

Voznik ne vidi vsega

Vozniki so pod izrednim pritiskom, ker morajo voziti po voznem redu in vzdrževati intervale, zato se včasih ne morejo dovolj posvetiti potnikom. Njihov način komunikacije je praviloma vljuden in tak, ki nudi pomoč. V zameno bodo vozniki vedno veseli prijaznega pozdrava, pohvale, zahvale in prepoznanja.

Voznik prepelje na dan v povprečju 3000 ali več potnikov in včasih ne more istočasno opazovati vseh v avtobusu, loviti interval, se osredotočiti na izvoz vozila iz postajališča in obenem še videti, kdaj starejši potnik, ki je vstopil pred kratkim, že varno sedi. Prijazno ga lahko na to opozori kdo od potnikov.

Pomembno Voznik ni dolžan vrat ponovno odpirati, če so ta že enkrat zaprta. Včasih bo to vseeno storil, če mu to dovoljuje njegov vozni red. Ste vedeli, da ima voznik na voljo le 20 sekund, da vstopijo vsi potniki?

Pripravite se za izstop že postajo prej

Seniorji se lahko počutite omotične, če prehitro vstanete. Ker je izstopanje iz avtobusa še posebej zahtevno, je zelo priporočljivo, da se pripravite za izstop že prej. Telovadite s prsti na nogah, privzdigujte in iztegujte noge, ali dvigujte pete od tal, s tem lahko pospešite cirkulacijo krvi v nogah. Z vsemi temi vajami ublažite omotico, ko vstanete.

Žeja ni priporočljiva sopotnica

Če čakamo do trenutka, ko smo zelo žejni, je že prepozno. Še tako lepa roža bo venela brez potrebne vode, isto velja za najbolj iskrivega človeka. Raziskave so pokazale, da je pitje zadovoljivih količin vode najcenejši in najbolj učinkovit ukrep proti staranju. Imejte vedno s seboj jabolčni sok pomešan z vodo, mineralno vodo, sadni ali pa zeliščni čaj. Taka pijača je hitro in lahko absorbirana in je boljša za telo kot navadna voda saj vzpostavlja tudi elektrolite v krvi.

Vadba za telo in dušo

Redna vadba je pomembna ne samo zato, da bi ostali mobilni, temveč tudi, da bi zagotovili učinkovit in prilagodljiv um. Za normalno cirkulacijo v možganih potrebujemo približno tri četrtine litra vode v minuti. Med vadbo ali naporom zahtevajo možgani do 1 liter vode. Fizična vadba oz. napor imata tudi druge prednosti: pospešujeta izločanje endorfinov, ki zmanjšujejo dojemanje bolečine, kar nam izboljša kakovost življenja.

Fizična moč nam zagotavlja varnost

Oprijemanje držal med vožnjo avtobusa zahteva mišično moč, ki s starostjo pojenja. Učinkovito preprečevanje padca lahko treniramo na več mestih, ne samo na avtobusu, pomembno pa je predvsem to, da se tudi v zrelejših letih športno udejstvujemo. Že en sprehod na dan, pomeni večjo fizično moč in izboljšano samozavest.

Ostanite v ravnotežju

Samo tri minute vadbe na dan nam lahko pomaga, da popravimo splošno ravnotežje, povečamo cirkulacijo krvi v možganih in celo popravimo odzivnost možganov. Vadimo: brisačo zložimo po dolžini in jo položimo blizu stabilnega oprijemala, nato gremo kot bi hodili po akrobatski vrvi po dolžini brisače. Če jih bomo delali vsak dan, bomo kmalu videli izboljšanje.

Priporočamo Najbolj ustrezna izbira za vse, ki pogosto uporabljate javni potniški promet, je terminska Urbana, saj zagotavlja neomejeno število potovanj v določenem obdobju, lahko pa jo uporabljate tudi kot vrednostno. Obenem nudi možnost vračila vrednosti in mesečne vozovnice ob izgubi ali kraji Urbane.