Pretežno jasno
  • 23 °C
  • Pretežno jasno
Reported on:
23. Maj 2017 - 12:30

080 18 88

Na to številko lahko posredujete svoje mnenja, vprašate za spremembe linij, obvoze in vozne rede, tehnične preglede, homologacije ali tahografe...

080 18 88

Na to številko lahko posredujete svoje mnenja, vprašate za spremembe linij, obvoze in vozne rede, tehnične preglede, homologacije ali tahografe...

Urban (električni vlakec)

Welcome to the Round trip by electric train Urban / Dobrodošli na krožni vožnji z električnim vlakcem Urbanom

English // Deutsch // Italiano // Français // Español //

English - pdf // Deutsch - pdf // Italiano - pdf // Français - pdf // Español - pdf // Russian - pdf

Električni vlakec Urban in atraktivna turistična krožna vožnja po Ljubljani

MESTNA HIŠA – LJUBLJANSKI GRAD – ŠPICA – TRNOVSKI PRISTAN – PLEČNIKOVA HIŠA – KRIŽANKE – KONGRESNI TRG – PARLAMENT – OPERA – AJDOVŠČINA – MESTNA HIŠA

Na krožni trasi električnega vlakca Urbana v Ljubljani boste odkrivali najlepše turistične točke prestolnice Slovenije. Naša krožna vožnja od Mestne hiše do Ljubljanskega gradu, od tam pa ob prijetnih nabrežjih reke Ljubljanice do Špice, Trnovskega pristana in skozi Krakovo nazaj v mestno središče, po Slovenski cesti, osrednji ljubljanski aveniji, ter skozi središče sodobne Ljubljane (Opera, Moderna galerija, Narodna galerija, Ajdovščina, Dalmatinova, Miklošičeva, Prešernov trg in Tromostvoje) do našega izhodišča pred Mestno hišo, bo trajala eno uro in 15 minut do uro in pol.

Vozni red

Rezervacije za skupine tujih gostov, od 15 do 30 potnikov

Turizem Ljubljana: TIC@visitljubljana.si

Tel.:01 306 12 15

Ljubljanski potniški promet: vlakec.urban@lpp.si

Rezervacije za domače goste, od 15 do 30 potnikov 

Ljubljanski potniški promet: vlakec.urban@lpp.si

Tel.: 01 58 22 400 (med tednom vsak dan od 8. do 15. ure )

Tel.: 031 433 000  (v soboto in nedeljo od 10. do 19.ure)

Vlakec sprejme 47 potnikov.

Individualni potniki lahko z vlakcem potujejo brez predhodne najave.

Cenik

Price list

Za otroke do 3 let je krožna vožnja brezplačna.

Dnevna vozovnica za otroke do 12 leta je 4,00 EUR,

Dnevna vozovnica za odrasle je 8,00 EUR.

Priporočamo nakup zelo ugodnih družinskih vozovnic:

2 odrasla + 1 otrok = 15€

2 odrasla + 2 otroka = 18€

2 odrasla + 3 ali več otrok = 21€

Dnevna vozovnica velja za en krog. Potnik lahko pri vseh vrstah plačil, razen z Moneto, iz vlakca izstopi na kateremkoli postajališču, ter na Urbana ponovno vstopi z isto vozovnico pred potekom vseh dnevnih krožnih voženj.

Do brezplačnih vozovnic so upravičene osebe z oviranostmi (razen v primeru vodenih ogledov).

Splošna brošura o LPP in Urbani

Plačilo

Plačilo voznine poteka gotovinsko in brezgotovinsko. Potnik kupi papirnato vozovnico pri vozniku električnega vlakca. Plačilo se izvede z gotovino ali z dobroimetjem na kartici Urbana (za enega ali več potnikov), z Mobilno aplikacijo Urbana, z Moneto, s Turistično kartico Urbana, s potrdilom o predplačilu za skupine (voucher) ali s plačilnimi karticami BA, MC, Visa in Diners.

Vozni red in trasa

Električno vozilo Urban obkroži center Ljubljane na vsaki dve uri, štirikrat na dan. Izhodiščna in končna točka krožne linije sta umeščeni na Stritarjevo ulico, pred Mestno hišo, sicer pa lahko potniki vstopajo na električni vlakec Urban prav na vsakem od omenjenih postajališč.

V primeru slabega vremena, električni vlakec ne obratuje. Vse spremembe objavljamo na spletni strani www.lpp.si in na postajališčih krožne trase električnega vlakca.

Krožna trasa električnega vlakca nas popelje najprej do Mestne hiše, ki predstavlja srce Ljubljane. Postajališče Mestna hiša je izhodiščna točka krožne vožnje.

Vozni red električnega vlakca Urbana / Time table Electric Train Urban / Fahrtplan Electrischer Zug Urban

Opis trase na kratko

Mestna hiša (odhod z lokacije Stritarjeva) ob 11.,13.,15. in 17. uri

Mestna hiša, v kateri je danes sedež Mestne občine Ljubljana, je hiša z bogato zgodovino v samem srcu mesta, ki tu stoji od konca 15. stoletja. Od tu se lahko odpravite peš na odkrivanje srednjeveškega mestnega jedra z Mestnim, Starim in Gornjim trgom, takoj ob Mestni hiši pa si ogledate vodnjak treh kranjskih rek, Robbov vodnjak, enega od najbolj znanih spomenikov baročne Ljubljane. Ob Plečnikovih pokritih tržnicah se lahko sprehodite skozi Osrednjo ljubljansko tržnico – najprej do Mesarskega mostu, ki velja za ljubljanski most ljubezni, nato pa še naprej do Zmajskega mostu, ki ga krasijo znameniti kipi zmajev, ki so najbolj znana podoba Ljubljane. Če se niste fotografirali z zmajem na Zmajskem mostu, velja, da niste zares obiskali Ljubljane.

Ljubljana

Ljubljano naj bi po legendi ustanovil mitološki grški junak Jazon, ki je z ukradenim zlatim runom potoval prek Črnega morja navzgor po rekah Donavi, Savi in nazadnje Ljubljanici, vse do njenega izvira. Tam naj bi ob velikem jezeru živela pošast, ki jo je Jazon premagal in ubil. Ta pošast je dobila lik v ljubljanskem zmaju, ki danes domuje v ljubljanskem mestnem grbu in na Zmajskem mostu. Ljubljana šteje 287.000 prebivalcev in se uvršča med manjše evropske prestolnice. Pravijo, da jo je lažje prehoditi kot izgovoriti njeno ime. Je mesto, ki ima ljubezen v svojem imenu. Če rečete »ljubljena« v slovenščini, ima enak zven kot Ljubljana – za tistega, ki Ljubljano zares spozna, imata besedi tudi isti pomen.

Ljubljanski grad (odhod) ob 11.20,13.20,15.20 in 17.20 uri

Ljubljanski grad je že 900 let prepoznaven simbol mesta. Sprva je bil utrdba, nato sedež deželnega glavarja, pozneje vojašnica in celo zapor, danes pa je osrednja mestna znamenitost in privlačna kulturna točka s pestro vsebino. Raziščite Erazmov stolp, Razgledni stolp, Kaznilnico, Virtualni grad in si oglejte katerokoli razstavo, ki trenutno domuje na Ljubljanskem gradu.

Špica (odhod) ob 11.40,13.40,15.40 in 17.40 uri

Špica je bila nekoč priljubljeno ljubljansko kopališče. Tudi danes je zaradi prijetnih zelenih in lesenih površin videti kot plaža, kjer Ljubljančani in obiskovalci Ljubljane ob lepih dnevih radi lovijo sončne žarke. Ime Špica izhaja iz špičastega kopnega dela, ki ga na tem mestu ustvari Ljubljanica.

Botanični vrt

V bližini si lahko ogledate Botanični vrt, ki spada med najstarejše botanične vrtove v Evropi. Ustanovljen je bil že leta 1810, v času Napoleonovih Ilirskih provinc. Na njegovo odprtje je prišel celo sam maršal Marmont, prvi in glavni guverner Ilirskih provinc, in zasadil lipo, ki kraljuje v drevesnem delu vrta še danes. V vrtu uspeva več kakor 4500 vrst, podvrst in oblik rastlin z vseh kontinentov. Od 140 do 180 botaničnih vrtov po svetu v njem naroča semena različnih rastlin, tako da ljubljanski Botanični vrt vsako leto razpošlje več kakor 2000 zavojčkov.

Trnovski pristan (odhod) ob 11.45, 13.45, 15.45 in 17.45 uri

Trnovski pristan, ki ga je uredil arhitekt Jože Plečnik, je s svojimi velikimi kamnitimi stopnicami, ki se spuščajo proti reki, svojevrstna arhitekturna stvaritev in med najlepšimi sprehajališči v Ljubljani. V zadnjih letih velja tudi za popularno družabno zbirališče. Predvsem med mlajšo generacijo se je prijel izraz, da gredo ob lepih, predvsem poletnih dnevih posedet na "ljubljansko plažo". Plečnik je med drugim snoval tudi arhitekturne mojstrovine Prage in Dunaja. Še ena ikona neizbrisno zaznamuje Ljubljano. To je reka Ljubljanica. Ker je ponikalnica in se na površini pojavlja pod različnimi imeni, so ljudje začeli reko imenovati reka sedmerih imen.

Plečnikova hiša (odhod) ob 11.48, 13.48, 15.48 in 17.48 uri

Predela Krakovo in Trnovo, od središča oddaljena manj kot 20 minut hoje, pričata o tesnem prepletu Ljubljane in narave – od srednjega veka dalje sta znana po velikih vrtovih. Še danes z zelenjavo zalagata Ljubljančane na glavni mestni tržnici. V bližini je ogleda vredna neoromanska Trnovska cerkev. Z zgodovino cerkve je povezana tudi ena od najbolj znanih romantičnih zgodb Ljubljane. Pred cerkvijo je največji slovenski pesnik France Prešeren prvič srečal svojo muzo Julijo Primic in se vanjo v hipu zaljubil.V bližini je Plečnikova hiša, v kateri se lahko seznanite z življenjem in delom slovitega arhitekta, ki je zaznamoval podobo Ljubljane. Na ogled sta arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo ter stalna muzejska razstava.

Križanke (odhod) ob 11.58, 13.58, 15.58 in 17.58 uri

Trg je nastal leta 1793 in je po vitezih nemškega reda križnikov, ki so tam bivali od 13. stoletja, sprva nosil ime Križniški trg. V spomin na 120-letnico Ilirskih provinc – francosko zasedbo Ljubljane v letih med 1809 in 1813 – je bil leta 1929 na trgu postavljen ilirski steber, spomenik Ilirskim provincam in neznanemu francoskemu vojaku, delo arhitekta Jožeta Plečnika in kiparja Lojzeta Dolinarja. V kamnit steber sta vdelana bronasta reliefa z obličjem Napoleona in ženskim obrazom Ilirije. Ob trgu se raztezajo Križanke, kompleks nekdanjega Križniškega samostana, danes pa priljubljeno poletno gledališče – še eno delo, ki mu je ob prenovi v 50. letih prejšnjega stoletja svoj pečat pustil arhitekt Jože Plečnik. Tu se odvijajo tudi predstave Festivala Ljubljana, ki deluje vse od leta 1952 naprej. Na spodnjem delu trga stoji palača deželnih knezov Auerspergov, v kateri je sedež Mestnega muzeja, kjer si lahko ogledate stalno razstavo o zgodovini Ljubljane in njenih prebivalcih ali katero od aktualnih občasnih razstav. Trg je tudi izhodišče za ogled več arheoloških parkov, ki pričajo o dvatisočletni zgodovini Ljubljane, saj je v 1. stoletju tu stalo prvo naselje z imenom Emona. Obiščite Narodno univerzitetno knjižnico, ki je verjetno najpomembnejše Plečnikovo delo v Sloveniji.

Kongresni trg (odhod) ob 12.01, 14.01, 16.01 in 18.01 uri

Manjši trg je na tem mestu stal že v baroku, zelo temeljito pa so ga preuredili za kongres Svete alianse leta 1821, po katerem je dobil tudi ime. Danes je med najpomembnejšimi trgi Ljubljane, obrobljen s Slovensko filharmonijo, sedežem Univerze in arhitekturnim biserom, baročno Uršulinsko cerkvijo. Poleti je trg prizorišče številnih dogodkov. V parku Zvezda, ki zavzema osrednji del trga, stoji več znamenitosti. Med ostanki zidov antične Emone je na kamnitem stebru postavljena kopija pozlačenega bronastega kipa emonskega patricija, v rimski Emoni pa je bilo na tem kraju grobišče. Postajališče Kongresni trg je tudi odlično izhodišče za ogled Cankarjevega doma – osrednje slovenske kulturne ustanove, Parlamenta, Narodne galerije, Narodnega muzeja, Opere, Moderne galerije, Mednarodnega grafičnega likovnega centra in parka Tivoli.

Parlament (odhod) ob 12.03, 14.03, 16.03 in 18.03 uri

Stavba Državnega zbora oziroma slovenskega parlamenta skupaj s Trgom republike predstavlja politično središče Slovenije, hkrati pa središče sodobne Ljubljane. Trg je leta 1960 na prostoru, ki so ga pred tem zasedali obsežni vrtovi Uršulinskega samostana, zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar. V središču trga, ki ga obdajajo starejši parlament, stolpnici TR3, Ljubljanska banka s Cankarjevim domom v ozadju in poslopje veleblagovnice – tukaj je bila 25. junija leta 1991 razglašena osamosvojitev Slovenije. Ob robu trga je več spomenikov, največji je spomenik revolucije. Ob gradnji trga so odkrili večji del severnega obzidja rimske Emone in ostanke štirih velikih antičnih stavb. Originalni zid je deloma še ohranjen v vzhodnem delu podhoda pod Maxijem. Predmete, izkopane na območju Trga republike, hranijo v Mestnem muzeju Ljubljana.

Opera (odhod) ob 12.05, 14.05, 16.05 in 18.05 uri

Stavba ljubljanske Opere, najprej Deželnega gledališča, je bila zgrajena med letoma 1890 in 1892 v novorenesančnem slogu. Do zgraditve nemškega gledališča leta 1911 – oziroma stavbe današnje ljubljanske Drame – so tu uprizarjali slovenske in nemške igre, pozneje le slovenske. Postajališče je hkrati najbližje izhodišče za Narodni muzej Slovenije, osrednji slovenski zgodovinski muzej, kjer hranijo številne predmete z območja Slovenije, ki sodijo v sam vrh svetovne kulturne dediščine – med njimi gotovo izstopa 60.000 let stara neandertalčeva piščal iz Divjih Bab. Med stalnimi razstavami so Prazgodovinski zakladi, Rimske zgodbe s stičišča svetov, Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov in Rimski lapidarij, preverite pa tudi občasne razstave.

Ajdovščina ob 12.08, 14.08, 16.08 in 18.08 uri

Ponovno se vračamo na Slovensko cesto, ključno avenijo v Ljubljani, ki je s preobrazbo iz prometnice v prostor, namenjen predvsem pešcem, kolesarjem in javnemu prometu, dobila poseben značaj, ki ustreza njeni vlogi in sodobnemu odrazu mesta. Na levi ji dodatno težo daje Ljubljanski nebotičnik, častitljiv primerek arhitekture iz časa med obema svetovnima vojnama. V času gradnje je bila to najvišja stavba na Balkanu in deveta najvišja v Evropi, danes pa velja, da obisk Kavarne na vrhu Nebotičnika ponuja najlepše razglede na Ljubljano. Legendarna slovenska popevka Na vrhu nebotičnika opisuje obisk tamkajšnje kavarne kot prvovrstno ljubljansko romantično doživetje.

Prešernov trg - Tromostovje - Osrednja tržnica

Kip Franceta Prešerna, delo arhitekta Maksa Fabianija in kiparja Ivana Zajca, je sprva naletel na velik odpor in kritiko med likovnimi poznavalci in v cerkvenih krogih, ker je nad pesnikovo glavo razgaljena muza pesništva, ki drži lovorovo vejico. Ljubljanski nadškof je v tistem času spisal protestno pismo županu Ivanu Hribarju in zahteval, da kip umaknejo izpred cerkve. Z enega od pročelij na bližnji Wolfovi ulici proti njemu simbolično zre kip Primičeve Julije, ki je veljala za njegovo muzo in nikoli uslišano ljubezen. Trg močno zaznamujeta Frančiškanska cerkev in povezanost s Tromostovjem, Plečnikovimi tržnicami s Stolnico sv. Nikolaja – in nas pripelje vse do Mestne hiše.

Mestna hiša (prihod na lokacijo Stritarjeva) ob 12.15, 14.15, 16.15 in 18.15 uri

Prilagojenost za osebe z oviranostmi

En prostor na električnem vlakcu je namenjen potnikom z oviranostmi, za katere je električno vozilo Urban ustrezno prilagojeno. Osebe na električnem invalidskem vozičku naj se predhodno prijavijo na vožnjo na telefonski številki 01 58 22 427.

Tehnični opis električnega vlakca Urbana

je sestavljen iz vlečnega vozila in vagonov, ki skupaj merijo 19 m. Vagoni so v zimskem času zaprti in ogrevani, poleti pa se okna vagonov odprejo. Vagoni so opremljeni po vzoru mestnih avtobusov, med drugim tudi z video in avdio opremo. Streha vozila je opremljena z 12 fotovoltaičnimi paneli, ki vlakcu pri vožnji pomagajo vzdrževati električno energijo. Električni motor vozila deluje po principu dvostopenjske rekuperacije, ki pri zaviranju z motorjem, predvsem pri vožnji navzdol, polni baterijske celice. Najvišja hitrost, ki jo vlakec dosega, je 25 km/h.

Plod slovenskega znanja

Električni vlakec Urban je plod slovenskega znanja, t.j. sodelovanja Mira Zoriča (podjetje Stoja) s strokovnjaki Ljubljanskega potniškega prometa. Uvedba električnega vlakca je del trajnostne strategije Mestne občine Ljubljana in Ljubljanskega potniškega prometa, ki vključuje posodobitev flote LPP tudi z vozili na elektriko. Električna vozila obratujejo predvsem v centru Ljubljane.

Več informacij o vlakcu na brezplačni ali po elektronski pošti: vlakec.urban@lpp.si (rezervacije)

Datoteke: 
English - word [doc | 80.5 KB]
Italiano word [doc | 76.5 KB]
Francais - word [doc | 75 KB]
English - pdf [pdf | 181.6 KB]
Italiano - pdf [pdf | 333.62 KB]
Francais - pdf [pdf | 245.62 KB]
Español word document [doc | 84.5 KB]
Español pdf document [pdf | 358.14 KB]
Deutsch word document [doc | 77.5 KB]
Deutsch pdf document [pdf | 265.41 KB]
Russian pdf document [pdf | 512.27 KB]