Aktualno

ETM 2021: Živi zdravo. Potuj trajnostno.

ETM 2021: Živi zdravo. Potuj trajnostno.

Tokratni slogan Živi zdravo. Potuj trajnostno. izpostavlja predvsem koristi aktivne mobilnosti za naše zdravje in dobro počutje. Tako lahko bolj učinkovito prispemo do cilja poti in hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo telesno pripravljenost in imunski sistem. Pri organizaciji in izvedbi dejavnosti se oddelkom in službam mestne uprave ter javnim podjetjem in zavodom MOL pridružujejo še številne druge organizacije, predvsem pa se aktivno vključujejo ljubljanski vrtci in osnovne šole ter četrtne skupnosti.

Z ulic umikamo motorna vozila

V tem tednu bomo ob različnih dneh za motorni promet zaprli več ulic in cest po Ljubljani ter na teh lokacijah pripravili pester program. V četrtek, 16. septembra, bo taka ureditev od 9. do 11. ure veljala v ČS Jarše na območju Kopne poti (od križišča s cesto na Obrije do naslova Kopna pot 5). V soboto, 18. septembra, bo v ČS Center ves dan motorni promet omejen na Vošnjakovi ulici (od Dvorakove do hotela Lev s programom od 10. do 21. ure) in v ČS Šentvid od 12. do 22. ure na Hodoščkovi ulici.

Dan brez avtomobila 

Na tradicionalni dan brez avtomobila, 22. septembra, bodo za motorni promet zaprte izbrane ceste v ČS Polje (Novo Polje c III od gostišča Zajčja dobrava naprej v krajinski park, od 8. do 12. ure), ČS Trnovo (Eipprova ulica, od 9. do 12. ure), ČS Šmarna gora (Cesta v Gameljne, od 8. do 12. ure) in ČS Dravlje (Kamnogoriška cesta od križišča z ulico Bratov Babnik do križišča s Čebelarsko ulico, od 8. do 12. ure; prav tako bodo tisti dan od 8. do 19. ure preizkusili enosmerni prometni režim po Sojerjevi in Dražgoški ulici).

Ta dan bo uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na prireditve v sklopu ETM bomo ves teden omogočili tudi vrtcem in osnovnim šolam v MOL.

Z vključevanjem v teden mobilnosti boste tudi sami prispevali k širjenju sporočila, da lahko s trajnostno naravnanimi načini mobilnosti skupaj naredimo veliko za še bolj »zeleno« prihodnost in še višjo kakovost življenja v Ljubljani ter širše.

V okviru ETM 2021 načrtujemo šest trajnih ukrepov21 tedenskih aktivnosti in 73 dogodkov ter dejavnosti po dnevih. Dogodki so za obiskovalce brezplačni in bodo potekali skladno s priporočili NIJZ, ki veljajo ob epidemiji Covid-19. 

Trajni ukrepi

  1. Ureditev peš in kolesarskih poti: Urejamo nove peš in kolesarske poti na ulici Bežigrad ter na Cesti dveh cesarjev. Obenem bomo dokončali ureditev na Letališki cesti, kjer smo že namestili most za pešce in kolesarje preko obvoznice.
  2. Postavitev novih kolesarskih stojal: Postavili bomo nova kolesarska stojala na sedem lokacij v bližini otroških igrišč prve kategorije. S tem spodbujamo obiskovalce igrišč, da se tja pripeljejo s kolesom.
  3. Ozelenitev avtobusnih nadstrešnic: z medovitimi rastlinami, ki privabljajo čebele, bomo v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani in Europlakatom ozelenili nadstrešnice na petih avtobusnih postajališčih, in sicer Križanke, Mirje, Gornji trg in obeh postajališčih Drama.
  4. Klinko Kavalir: V okviru projekta TRIBUTE smo uvedli brezplačno storitev prevoza s Kavalirjem po območju UKC Ljubljana in Onkološkega inštituta, ki je namenjena starejšim ter gibalno in senzorno oviranim osebam.
  5. Zaris 3D-zebre: Na pobudo zavoda Varna pot, ki v skupnem projektu z zavarovalnico Generali spodbuja varnost v prometu, smo na Derčevi ulici namesto običajnega prehoda za pešce narisali 3D-zebro. S tem bomo prispevali k bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu.
  6. Nakup dveh samodejnih merilnih naprav in ohišij: namestili bomo dve samodejni merilni napravi za merjenje hitrosti osebnih vozil in dve ohišji, s čimer želimo umiriti hitrost prometa in tako prispevati k večji varnosti v prometu.

 

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu dopolnjuje in smiselno podaja zahteve, ki so opredeljene v zakonodaji o varnosti in zdravju pri delu. Poudarja preventivno delovanje in opredeljuje številne dejavnosti, ki omogočajo splošen vpogled v zdravje in varnost pri delu, saj si skozi izpolnjevanje zahtev organizacija prizadeva za učinkovito in uspešno izboljšanje varnosti in zdravja svojih zaposlenih. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.