Aktualno

Evropski teden mobilnosti 2018 - Združuj in učinkovito potuj

V Ljubljani tokrat že 17. leto zapored sodelujemo v Evropskem tednu mobilnosti (ETM), najbolj razširjeni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki tradicionalno poteka med 16. in 22. septembrom. Sodelavke in sodelavci mestne uprave, javnih zavodov in podjetij ter več drugih organizacij, skupin in posameznikov bomo v tem času znova pripravili pester program brezplačnih dogodkov s področja trajnostne mobilnosti, varnosti v prometu, varstva okolja, zdravja in kakovosti bivanja za vse generacije.

Tokratni slogan je »Združuj in učinkovito potuj«,  ki poudarja, da lahko s premišljenim načrtovanjem in kombiniranjem različnih načinov mobilnosti v istem potovanju (na primer avtobus in kolo, avtomobil in vlak …) bolj učinkovito opravimo začrtano pot. Tako lahko že samo s spremembo potovalnih navad, brez večjih finančnih obremenitev ali posegov v infrastrukturo, poskrbimo tudi za čistejše okolje, bolj kakovostno rabo javnega prostora in lastno zdravje.

Ob tradicionalnem dnevu brez avtomobila, 22. septembra, bomo za motorni promet zaprli Slovensko cesto na odseku od Aškerčeve do Šubičeve ceste, kjer bomo pripravili ulični festival s športnim pridihom. Tednu mobilnosti namreč sledi še Evropski teden športa (23.–30. september), ki mu bomo »predali štafeto« prav na tem dogodku.

Na dan brez avtomobila bo uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na prireditve v sklopu ETM bomo ves teden omogočili tudi vrtcem in osnovnim šolam v MOL ter obiskovalcem predstav Kinodvora.

S številnimi dejavnostmi – v ETM 2018 načrtujemo 12 trajnih ukrepov, 10 tedenskih aktivnosti in 43 dogodkov ter dejavnosti po dnevih – bomo tako tudi letos pokazali, kako uresničujemo že v Viziji Ljubljane 2025 iz leta 2007 zastavljene »zelene« cilje, zaradi česar smo postali Zelena prestolnica Evrope 2016 in kar dvakrat prejeli nagrado evropski teden mobilnosti (za dosežke na tem področju v letih 2003 in 2013).

Več o programu v priloženem sporočilu za javnost.

Datoteke

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.