Aktualno

Ne mi megle p(r)odajat!

V zadnjem času se pogosto srečujemo z neprimernim vedenjem posameznikov, predvsem mladostnikov, ki kadijo elektronske cigarete (''vejpe'') na avtobusih LPP. Želimo opozoriti, da vse oblike kajenja na javnih prevoznih sredstvih predstavljajo resno tveganje za zdravje vseh potnikov in elektronske cigarete pri tem niso nobena izjema (elektronske cigarete so znane tudi pod imeni e-cigareta, vejp, vap, pod, mod, puff, bar, osebni uparjalnik, elektronski sistem za dovajanje nikotina, osebni inhalator in drugimi imeni). Hkrati pa je kajenje na avtobusih tudi prepovedano. Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov uvršča elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, nove tobačne izdelke, v katerih se tobak segreva in zeliščne izdelke za kajenje vključno z vodnimi pipami oziroma ''šišami'', v skupino povezanih izdelkov.

Zato smo se, skupaj z Zdravstvenim inšpektoratom RS in Mestnim redarstvom odločili, da pristopimo k skupni akciji za izboljšanje kakovosti javnega potniškega prometa v Ljubljani. Naš cilj je, da vsem potnikom zagotovimo varno in udobno potovanje z avtobusi.

Kajenje je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za smrt, ki ga je mogoče preprečiti. Približno polovica kadilcev umre zaradi posledic kajenja. Dokazano je, da kajenje bistveno prispeva k razvoju različnih bolezni, predvsem rakavih obolenj, bolezni srčno-žilnega sistema in dihalnih obolenj. Kadilci imajo v povprečju 16 let krajšo življenjsko dobo kot nekadilci. Poleg tega so mladostniki bolj dovzetni za zasvojenost z nikotinom kot odrasi. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov, ki se razvijajo do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov moti razvoj možganskih omrežij, in lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti ter višjega tveganja za uporabo drugih drog.

Zato smo se odločili, da bomo potnike preko različnih komunikacijskih kanalov ozaveščali o prepovedi kajenja na avtobusih in škodljivosti tobačnih in povezanih izdelkov za zdravje. V juniju bomo skupaj z Zdravstvenim inšpektoratom, Mestnim redarstvom in po potrebi s policijo izvedli intenzivne kontrole na avtobusih, kjer bomo preverjali spoštovanje prepovedi kajenja.

V prvih 14 dneh kampanje bomo potnike aktivno opozarjali na prepoved kajenja. Po tem obdobju pa se bodo začele izvajati tudi kontrole na avtobusih, s katerimi se bo preverjalo spoštovanje prepovedi kajenja. Neupoštevanje zakona bo sankcionirano, in sicer z globo 250 eurov lahko Mestno redarstvo ali policija kaznujeta posameznika, ki kadi oziroma uporablja tobak, tobačne in povezane izdelke, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Z globo od 125 do 5.000 eurov lahko inšpektor Zdravstvenega inšpektorata kaznuje posameznika za kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih ali povezanih izdelkov v zaprtih javnih prostorih, kamor sodijo tudi avtobusi.

Vsem potnikom sporočamo, da bomo ukrepali proti kršiteljem in zagotovili, da bodo avtobusi varno in prijetno okolje za vse potnike.

Vizual kampanje

 

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.