Aktualno

Novi okolju prijazni zgibni avtobusi na metan

Konec prejšnjega tedna se je 215 avtobusom mestnega potniškega prometa pridružilo 10 novih, okolju prijaznih zgibnih avtobusov na zemeljski plin oziroma metan. Skupaj z novimi avtobusi šteje vozni park LPP že 36 avtobusov s pogonom na zemeljski plin, kar predstavlja 17 % vseh avtobusov mestnega potniškega prometa. Najsodobnejše tehnološko opremljeni avtobusi, ki za pogonsko gorivo uporabljajo zemeljski plin, bodo zamenjali najstarejše avtobuse LPP na dizelsko gorivo in s tem zmanjšali škodljive vplive emisij na okolje do 80 %. Z zamenjavo vseh ekološko nesprejemljivih starejših avtobusov bo v naslednjih letih dosežen zastavljeni cilj - polovica voznega parka s pogonom na zemeljski plin in s tem skoraj 21 ton letno manj emisij trdnih delcev PM10 v okolje.

Motor avtobusa na zemeljski plin oziroma metan izpolnjuje najstrožje okoljske kriterije, saj je izpust delcev, ki merijo le nekaj tisočink milimetra in so škodljivi človeku in okolju, skoraj ničen, vsebnosti ogljikovega monoksida (CO), dušikovih oksidov (NOX) in ogljikovodikov (HC) pa bistveno nižja od okoljsko manj sprejemljivih avtobusov.

Poleg prijaznosti do okolja, pa novi avtobusi s svojo bogato, najsodobnejšo opremo voznikom omogočajo kakovostno delovno okolje, potnikom pa ponujajo udobno in varno potovalno izkušnjo. Vsi avtobusi so nizkopodni in zato osebam s posebnimi potrebami in težavami pri gibanju omogočajo lažje premikanje po avtobusu. Za varnost potnikov in voznika so nameščene kamere za preventivno preprečevanje nasilja in spremljanje varnosti potnikov pri izstopanju, o čemer so  potniki seznanjeni z obvestilom pri vstopnih vratih. Novi avtobusi so na zunanji desni strani opremljeni tudi z infrardečo kamero, s pomočjo katere lahko voznik tudi pri slabši vidljivosti (mrak, tema, megla) opazi, da se v neposredni bližini avtobusa nahajajo ljudje in temu primerno ukrepa.

V želji potnikom ponuditi prijetno potovalno izkušnjo so avtobusi opremljeni z avtomatsko klimatsko napravo, ki zrak segreva, hladi, suši in ustrezno izmenjuje. Zračni tok ni usmerjen neposredno v potnike, temveč pod strop in v stekla. Invalidskim in otroškim vozičkom je v avtobusih namenjen poseben prostor, kjer se vozički lahko tudi ustrezno pritrdijo. Potniki s posebnimi potrebami lahko s pritiskom na tipko s simbolom vozička vozniku sporočijo, da želijo izstopi. V pod pri drugih vratih je vgrajena preklopna nakladalna ploščad (klančina), ki jo voznik ročno dvigne in postavi na zunanjo stran vozila, da lahko potnik z invalidskim vozičkom zapelje v notranjost avtobusa. V potniškem prostoru je zadostno število navpičnih in vodoravnih oprijemnih drogov in oprijemal na naslonjalih sedežev, ki omogočajo varen oprijem stoječim potnikom, kar je posebej pomembno za slepe in slabovidne. Na horizontalnih drogovih so na vsakih 50 cm pritrjene oprijemne zanke, da se lahko primejo potniki, ki so nižje rasti. Na vratnih krilih in v bližini vrat so nameščena oprijemala, ki potnikom olajšajo vstop oziroma izstop. Avtobusi so opremljeni z ozvočenjem, ki je povezano z glasovnim napovednikom postaj, z enakomerno slišnostjo po vsem vozilu ter s prikazovalniki, na katerih se izpišejo ime postajališča, na katerem se avtobus nahaja, čas in sporočila za potnike. Zunanji LED prikazovalniki za smer vožnje so na prednji, stranski in zadnji strani avtobusa. Komunikacija med avtobusom in operativnim prometnim centrom LPP ter nadzor nad obratovanjem avtobusov se izvajata s pomočjo vgrajenega sistema za avtomatiziran nadzor voznega parka.

S posodobitvijo flote LPP z najsodobnejšimi avtobusi na zemeljski plin oziroma metan, LPP nadaljuje s strategijo okolju in potnikom prijaznega javnega prometa. S pomočjo novih avtobusov bo  kakovost urbanega življenja v Ljubljani še boljša, okolje lepše in bolj zdravo, zrak čistejši, raven hrupa pa nižja.

 

 

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu dopolnjuje in smiselno podaja zahteve, ki so opredeljene v zakonodaji o varnosti in zdravju pri delu. Poudarja preventivno delovanje in opredeljuje številne dejavnosti, ki omogočajo splošen vpogled v zdravje in varnost pri delu, saj si skozi izpolnjevanje zahtev organizacija prizadeva za učinkovito in uspešno izboljšanje varnosti in zdravja svojih zaposlenih. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.