Aktualno

Plačevanje s plačilnimi karticami na avtobusih

Potniki na mestnih in medkrajevnih linijah ljubljanskega potniškega prometa lahko potovanja z avtobusi zdaj plačujete tudi s plačilnimi karticami (Visa in Mastercard), mobilno denarnico ali drugo nosljivo napravo.

Tehnološka rešitev, s katero se je različnim načinom plačevanja potovanj pridružilo še kartično plačevanje, je dobrodošla novost, ki bo predvsem občasnim uporabnikom, dnevnim migrantom in turistom olajšala potovanja z avtobusi.

Ljubljana kot mesto, ki je bilo aprila lani izbrano v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih evropskih mest in v skladu s celostno prometno strategijo, aktivno gradi svojo vizijo urbane prihodnosti, ki bo s številnimi aktivnostmi in projekti do leta 2030 dosegla razogljičenje družbe. Pomembno področje razogljičenje prinašajo izzivi na področju prometa in potovalnih navad, kjer spodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti in izboljšave ter spremembe na področju javnega potniškega prometa igrajo odločilno vlogo. Uvedba novega načina plačevanja potovanj v javni potniški promet temelji na trajnosti in še lažji dostopnosti. Nova tehnološka rešitev skupaj z dobro uveljavljeno mestno kartico Urbana in ostalimi načini plačevanja širi možnosti uporabe potniškega prometa ter še povečuje njegovo dostopnost.

 

Postopek izvedbe plačila:

  1.  Za potovanje znotraj ene cone, potnik prisloniti plačilno kartico k validatorju. Za potovanje med skupino postajališč v dveh ali več conah, mora potnik pred uporabo plačilne kartice na validatorju izbrati ustrezno cono.
  2. V primeru, da želi potnik plačati voznino za več oseb, mora pred uporabo plačilne kartice vozniku sporočiti število oseb, za katere plačuje.

 

S plačilno kartico lahko potnik poravna voznino zgolj za vožnjo z vozilom, na katero je vstopil. Plačilo s plačilno kartico ne omogoča prestopanja med različnimi avtobusi brez ponovnega plačila voznine.

Kontrola plačila prevoza s plačilnimi karticami se izvaja enako kot pri Urbani, z branjem plačilne kartice na terminalu kontrolorja. Potnik na zahtevo kontrolorja omogoči branje plačilne kartice, kar kontrolor izvede s kontrolnim terminalom.

Pri vsaki validaciji je potrebno kartico, s katero želite opraviti validacijo, samostojno prisloniti k validartorju. Le tako bo terminal zaznal tisto kartico s katero želite opraviti validacijo.

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.