Aktualno

Pusti se zapeljati ob pravem času s pomočjo nadgrajenega sistema sledenja avtobusov

Za boljšo obveščenost potnikov mestnih avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) smo obnovili in nadgradili sistem sledenja avtobusov, ki zagotavlja ažurne informacije o prihodih avtobusov na postajališča mestnega potniškega prometa. Z novim sistemom ALV, ki je nadomestil sistem Telargo, pričakujemo še bolj zanesljive podatke, ki nam bodo pomagali izboljševati storitve za naše potnike.  

Nadgradnja sistema sledenja avtobusov je v zadnjih dveh letih obnove obsegala več faz. Zadnja, ki je vsebovala nadgradnjo napovednikov prihodov avtobusov, je zaključena danes.

Novi sistem sledenja avtobusov ima veliko več funkcionalnosti od prejšnjega, omogoča spremljanje porabe goriva, avtomatsko prenašanje podatkov v povezavi z vozili in vozniki v privzete sisteme LPP ter hitrejši prenos podatkov o prihodih avtobusov v druge sisteme, ki napovedujejo prihode vozil. Z zaključkom zadnje faze nadgradnje celotnega sistema delujejo napovedniki ponovno brez napak.

Od leta 2007 do danes smo pri LPP tekoče izboljševali obveščanje potnikov. O prihodih avtobusov so tako danes potniki seznanjeni na več mestih. Najpogosteje pridobi potnik informacije o prihodih avtobusov z LED-prikazovalnikov na 124 postajališčih, iz tiskanih voznih redov na več kot 800 postajališčih ter na izbranih postajališčih preko voznih redov na zaslonih, t. i. »e-papirju«, na Slovenski cesti.

Dodatno lahko potniki prihode avtobusov spremljajo na zaslonih v avtobusih in na spletni strani www.lpp.si s pomočjo Google Maps Transit in Prominfo ter z iskalnikom po načrtovanih voznih redih. Potniki lahko pridobivajo informacije o prihodih avtobusov tudi na mobilnih napravah s pomočjo mobilne aplikacije Urbana. Od nedavna nudi vpogled v prihode avtobusov tudi klepetalni robot Ljubo iz Ljubljane v Facebookovi aplikaciji Messenger Mestne občine Ljubljana, če v iskalnik vtipkamo npr. ključno besedo »LPP« ali ime postajališča. Potniki lahko za informacije o prihodih pokličejo tudi na brezplačno telefonsko številko 080 – 1888. Seznam mest, kjer so dostopne informacije o prihodih avtobusov na postajališča LPP, dodajamo v prilogi.

Na napovednikih na postajališčih sta z zaključeno nadgradnjo umeščeni tudi dve novosti pri obveščanju potnikov. Prva je zvezdica ob navedeni uri, ki se pojavi v primerih, kadar avtobusi vozijo po statičnem voznem redu. In druga je, da so dolgotrajnejši obvozi navedeni neposredno ob linijah z navedbo »obvoz«, zato da potnik obvoz pravočasno prepozna in si na osnovi tega lahko potovanje prikroji tako, da potuje z drugo linijo.

Z navedeno nadgradnjo zaključujemo pomemben prehod na posodobljen sistem sledenja avtobusov, ki bo potnikom omogočil še bolj učinkovito potovanje z avtobusi LPP.

Pregled mest, kjer so dostopne informacije o prihodih avtobusov na postajališča LPP je na voljo v priloženi datoteki.

 

Datoteke
PDF icon seznam_napovednikov.pdf [pdf | 677,3 KB]
ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.