Aktualno

Trajni ukrepi za učinkovitejše potovanje z mestnimi avtobusi

Mestna občina Ljubljana je letos že 17. leto zaporedoma sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti (ETM), najbolj razširjeni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki tradicionalno poteka med 16. in 22. septembrom. Ljubljanski potniški promet je v okviru Evropskega tedna mobilnosti uvedel tri trajne ukrepe za učinkovitejše potovanje z mestnimi avtobusi.

Posodobitev napovednikov v avtobusih

Do pomladi 2018 so lahko potniki v avtobusih na digitalnih zaslonih spremljali informacije o prihodih avtobusov na posamezna postajališča in možnih prestopih na omenjenih postajališčih. Napovednik smo  po obdobju testiranja, posodobili tako, da lahko poleg navedenega potniki na zaslonu preberejo še tri naslednja postajališča v smeri potovanja, smer linije (in njeno končno postajališče) ter pogledajo na uro. V Evropskem tednu mobilnosti smo to storitev, ki smo jo preizkušali od julija letos, uvedli za stalno.


Posodobitev prikazovalnikov s tehnologijo e-papirja

Leta 2015 je bila Ljubljana ena izmed prvih mest na svetu, ki je za digitalni prikaz potniških informacij začela uporabljati tehnologijo elektronskega papirja. Gre za okolju prijazne prikazovalnike, ki smo jih sedaj posodobili, z njimi pa opremili štiri avtobusna postajališča v centru mesta. Dva prikazovalnika stojita na postajališču »Ajdovščina«, en na postajališču »Pošta« in zadnji prikazovalnik na postajališču »Konzorcij«. S posodobitvijo prikazovalnikov smo prešli iz ročnega na avtomatizirani postopek menjave voznih redov, poleg voznih redov smo omogočili prikaz drugih vsebin, na primer aktualnih obvestil MOL in LPP, in vzpostavili realni dinamični prikaz napovedi prihodov avtobusov na postajališče. Vozni redi, ki se menjajo na eno uro, prikazujejo vpogled voženj za trenutno uro in za 2 uri vnaprej. Elektronski papir je vrsta zaslona, ki za svoje delovanje porabi zelo malo energije. Za delovanje je potrebna le baterija, ki se polni s pomočjo sončnih celic. Vsebina na zaslonu je zelo dobro vidna tudi v močni sončni svetlobi.


Spletna prodaja vozovnic

Spletna prodaja Urbana je letos nadgrajena in omogoča nakup subvencioniranih enotnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) za dijake in študente.

Dijaki in študentje lahko preko portala eUprave oddajo elektronsko vlogo za pridobitev subvencionirane vozovnice in nato preko aplikacije Urbana On-line kupijo vozovnico. Podaljšanje statusa in prevzem kupljene vozovnice se (po preteku 30 minut) avtomatsko izvede ob validaciji na avtobusu. Dijaki in študenti lahko opravijo nakupe s kartico Urbana ali s kartico IJPP.


Spletna prodaja Urbana omogoča tudi nakup vozovnic za ostale skupine uporabnikov (občani, upokojenci, osnovnošolci), vključno z nalaganjem dobroimetja.


Osnovna stran uporabniškega računa Urbana On-line prikaže kupcu zgodovino porabe (od-do datuma), številko kartice, veljavnost kartice, stanje dobroimetja in pravico do nakupa, ki je bila avtomatično vnesena glede na vožnje, ki jih potnik redno opravlja. Pri plačilu lahko uporabnik izbira med različnimi plačilnimi sredstvi, kot so na primer: plačilne kartice MasterCard, Visa, BA, VALÚ Moneta in Paypal.

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.