O družbi

Vozni park in statistični podatki

Vozni park Ljubljanskega potniškega prometa je bil v mestnem in primestnem prometu od leta 2007 dalje posodobljen z 233 okolju prijaznimi vozili, ki izpolnjujejo najvišje standarde z oznako EURO 4, EURO 5 in EURO 6, več kot tretjino novih avtobusov pa poganja stisnjen zemeljski plin oz. metan (97). S tem že skoraj 50 % mestnih avtobusov deluje na okolju prijazno gorivo, metan, in ima skoraj nični izpust delcev PM 10. Prav tako je LPP leta 2019 obogatil vozni park s 17 mestnimi hibridnimi avtobusi znamke Mercedes Benz Citaro NGT Hybrid, ki jih odlikuje nizka poraba goriva. Omenjeni avtobusi za pogonsko gorivo uporabljajo zemeljski plin, poleg tega pa še elektromotor, kar še dodatno zniža porabo plina. Istega leta se je vozni park okrepil še s 16 medkrajevnimi avtobusi znake Setra, ki spadajo v emisijski razred EURO VI.

V februarju 2022 je na cesto zapeljalo 9 novih, medkrajevnih, enojnih avtobusov znamke Iveco Crossway Line, maja 2022 10 novih, mestnih, zgibnih avtobusov znamke MAN Lions City Hybrid, junija 2022 5 novih, medkrajevnih, enojnih nizkopodnih avtobusov znamke Setra S 418-LE in avgusta 2022 2 nova, nizkopodna, midi avtobusa znamke MAN.

Z modernimi avtobusi, ki za pogonsko gorivo uporabljajo zemeljski plin izboljšujemo kakovost urbanega življenja v Ljubljani, saj je posledica novih avtobusov nižja raven hrupa in čistejši zrak.

avtobusi na slovenski cesti

 

Najsodobnejša oprema - ključne značilnosti

 • nizkopodni mestni zgibni avtobusi
 • sistem proti priprtju potnikov med vrati
 • odpiralna avtomatika vrat
 • kamere za preventivno preprečevanje nasilja
 • prilagojena in ergonomično oblikovana voznikova kabina
 • avtomatska klimatska naprava z integriranim stropnim gretjem
 • poseben prostor za invalidski oz. otroški voziček
 • primerno število navpičnih in vodoravnih oprijemnih drogov in oprijemal na naslonjalih sedežev za slepe in slabovidne
 • preklopna nakladalna ploščad (klančina) za invalidske in otroške vozičke
 • glasovni napovednik postaj, z enakomerno slišnostjo po vsem vozilu
 • notranji prikazovalnik informacij potnikom, v izvedbi s svetlečimi diodami
 • zunanji prikazovalniki za smer vožnje v LED izvedbi
 • sistem za določanje lokacije vozila na liniji (GPS)
 • vgrajen sistem za avtomatiziran nadzor voznega parka

Prevoz potnikov zagotavljamo vse dni v letu, v manjšem obsegu le v času počitnic ali praznikov. Z nami dnevno potuje tudi do 200.000 potnikov. Celotna mreža linij LPP pokriva velik del ljubljanske osrednje regije.

Potnike zanesljivo, udobno in cenovno dostopno zapeljemo znotraj Mestne občine Ljubljana in v primestne občine: Borovnica, Brezovica, Vrhnika, Logatec, Horjul, Dobrova - Polhov Gradec, Medvode, Vodice, Mengeš, Cerklje na Gorenjskem, Ivančna Gorica, Grosuplje, Videm / Dobre polje, Škofljica, Iška vas in Gorenja vas (Poljane).Prevoz na rednih linijah poteka v skladu z objavljenimi voznimi redi, ki pa se lahko tudi spremenijo glede na večje dogodke in čas počitnic ali praznikov. Najbolj pogosto vozijo avtobusi pozimi in med tednom, v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic. V času šolskih počitnic, praznikov in ob koncih tedna avtobusi vozijo redkeje. Posebni režimi obratovanja veljajo tudi ob 1. novembru in v božično-novoletnem obdobju, v Ljubljani pa so zaradi številnih prireditev, del na cestah in obiskov političnih delegacij pogosti tudi krajši in daljši obvozi. Mreža linij mestnega potniškega prometa pokriva približno 97 odstotkov urbanega območja MOL, kar pomeni, da je 97 odstotkov ljubljanskih gospodinjstev do prvega avtobusnega postajališča oddaljenih manj kot petsto metrov, kar je tudi evropski standard

STATISTIČNI PODATKI ZA MAREC 2023

Opremljenost avtobusov MESTNEGA POTNIŠKEGA PROMETA

218 vozil z elektronskim plačilnim sistemom URBANA
217 vozil je klimatiziranih
187 vozil ima video nadzorni sistem
218 vozil je s prostorom za osebe z oviranostmi in otroške vozičke
210 vozil ima zvočne napovednike
200 vozil je z vstopno klančino za potnike na invalidskih vozičkih in potnike z otroškimi vozički 
205 vozil je z notranjimi prikazovalniki nad voznikom
218 vozil je z zunanjimi prikazovalniki za boljšo vidnost objave linije
68 vozil je z digitalnimi zasloni za spremljanje novic
Povprečna starost 11,94 let

Opremljenost avtobusov MEDKRAJEVNEGA LINIJSKEGA PROMETA

64 vozil z elektronskim plačilnim sistemom URBANA
68 vozil je klimatiziranih
47 vozil ima video nadzorni sistem
11 vozil je s prostorom za osebe z oviranostmi in otroške vozičke
63 vozil je z zunanjimi prikazovalniki za boljšo vidnost objave linije
8 vozil je z vstopno klančino za potnike na invalidskih vozičkih in potnike z otroškimi vozički
Povprečna starost 7,06 let

 

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.