O družbi

Vozni park in statistični podatki

Vozni park Ljubljanskega potniškega prometa je bil v mestnem in primestnem prometu od leta 2007 dalje posodobljen z 201 okolju prijaznimi vozili, ki izpolnjujejo najvišje standarde z oznako EURO 4, EURO 5 in EURO 6, več kot tretjino novih avtobusov pa poganja stisnjen zemeljski plin oz. metan (70). S tem že več kot 30 % mestnih avtobusov deluje na okolju prijazno gorivo, metan, in ima skoraj nični izpust delcev PM 10. Prav tako je LPP obogatil vozni park s 17 mestnimi hibridnimi avtobusi znamke Mercedes Benz Citaro NGT Hybrid, ki jih odlikuje nizka poraba goriva. Omenjeni avtobusi za pogonsko gorivo uporabljajo zemeljski plin, poleg tega pa še elektromotor, kar še dodatno zniža porabo plina. Poleg tega se je vozni park okrepil še s 16 medkrajevnimi avtobusi, ki spadajo v emisijski razred EURO VI.

Z modernimi avtobusi, ki za pogonsko gorivo uporabljajo zemeljski plin izboljšujemo kakovost urbanega življenja v Ljubljani, saj je posledica novih avtobusov nižja raven hrupa in čistejši zrak.

avtobusi na slovenski cesti

 

Najsodobnejša oprema - ključne značilnosti

 • nizkopodni mestni zgibni avtobusi
 • sistem proti priprtju potnikov med vrati
 • odpiralna avtomatika vrat
 • kamere za preventivno preprečevanje nasilja
 • prilagojena in ergonomično oblikovana voznikova kabina
 • avtomatska klimatska naprava z integriranim stropnim gretjem
 • poseben prostor za invalidski oz. otroški voziček
 • primerno število navpičnih in vodoravnih oprijemnih drogov in oprijemal na naslonjalih sedežev za slepe in slabovidne
 • preklopna nakladalna ploščad (klančina) za invalidske in otroške vozičke
 • glasovni napovednik postaj, z enakomerno slišnostjo po vsem vozilu
 • notranji prikazovalnik informacij potnikom, v izvedbi s svetlečimi diodami
 • zunanji prikazovalniki za smer vožnje v LED izvedbi
 • sistem za določanje lokacije vozila na liniji (GPS)
 • vgrajen sistem za avtomatiziran nadzor voznega parka

Prevoz potnikov zagotavljamo vse dni v letu, v manjšem obsegu le v času počitnic ali praznikov. Z nami dnevno potuje tudi do 200.000 potnikov. Celotna mreža linij LPP pokriva velik del ljubljanske osrednje regije.

Potnike zanesljivo, udobno in cenovno dostopno zapeljemo znotraj Mestne občine Ljubljana in v primestne občine: Borovnica, Brezovica, Vrhnika, Logatec, Horjul, Dobrova - Polhov Gradec, Medvode, Vodice, Mengeš, Cerklje na Gorenjskem, Ivančna Gorica, Grosuplje, Videm / Dobre polje, Škofljica, Iška vas in Gorenja vas (Poljane).Prevoz na rednih linijah poteka v skladu z objavljenimi voznimi redi, ki pa se lahko tudi spremenijo glede na večje dogodke in čas počitnic ali praznikov. Najbolj pogosto vozijo avtobusi pozimi in med tednom, v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic. V času šolskih počitnic, praznikov in ob koncih tedna avtobusi vozijo redkeje. Posebni režimi obratovanja veljajo tudi ob 1. novembru in v božično-novoletnem obdobju, v Ljubljani pa so zaradi številnih prireditev, del na cestah in obiskov političnih delegacij pogosti tudi krajši in daljši obvozi. Mreža linij mestnega potniškega prometa pokriva približno 97 odstotkov urbanega območja MOL, kar pomeni, da je 97 odstotkov ljubljanskih gospodinjstev do prvega avtobusnega postajališča oddaljenih manj kot petsto metrov, kar je tudi evropski standard

Statistični podatki leto 2020

Opremljenost avtobusov MESTNEGA POTNIŠKEGA PROMETA

217 vozil z elektronskim plačilnim sistemom URBANA
206 vozil je klimatiziranih
159 vozil ima video nadzorni sistem
217 vozil je s prostorom za osebe z oviranostmi in otroške vozičke
206 vozil ima zvočne napovednike
174 vozil je z vstopno klančino za potnike na invalidskih vozičkih in potnike z otroškimi vozički 
206 vozil je z notranjimi prikazovalniki nad voznikom
217 vozil je z zunanjimi prikazovalniki za boljšo vidnost objave linije
80 vozil je z digitalnimi zasloni za spremljanje novic
Povprečna starost 9,65 let

Opremljenost avtobusov MEDKRAJEVNEGA LINIJSKEGA PROMETA

60 vozil z elektronskim plačilnim sistemom URBANA
64 vozil je klimatiziranih
8 vozil ima video nadzorni sistem
5 vozila je s prostorom za osebe z oviranostmi in otroške vozičke
47 vozil je z zunanjimi prikazovalniki za boljšo vidnost objave linije
5 vozil je z vstopno klančino za potnike na invalidskih vozičkih in potnike z otroškimi vozički
Povprečna starost 7,26 let

 

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.