Pretežno jasno, megla
  • -10 °C
  • Pretežno jasno, megla
Reported on:
22. Januar 2017 - 21:30

090 72 20
Napoved prihodov avtobusov cena klica

Cena za klicatelje iz omrežja Telekoma Slovenije je 1,0519 EUR z DDV, ceno za klice iz ostalih omrežij določajo drugi operaterji.

090 72 20
Napoved prihodov avtobusov cena klica

Cena za klicatelje iz omrežja Telekoma Slovenije je 1,0519 EUR z DDV, ceno za klice iz ostalih omrežij določajo drugi operaterji.

Metanbusi

Posodabljanje voznega parka mestnega potniškega prometa LPP je v zadnjih petih letih občutno prispevalo k udobnemu potovanju z mestnimi avtobusi in obenem izboljševanju zdravega življenjskega okolja. Sedemdeset novih, okolju prijaznih avtobusov, ki smo jih v zadnjih letih kupili in ki izpolnjujejo standard Euro 4 in Euro 5, ter dvajset metanbusov za lepše in bolj zdravo okolje, čistejši zrak in nižjo raven hrupa, bo prepričalo še najbolj vnete zagovornike potovanj z osebnimi vozili v urbanih območjih. Z vzpostavitvijo polnilnice smo z Energetiko Ljubljana pridobili tudi idealne razmere za vozni park, katerega število metanbusov, tako načrtujemo, bi se lahko do leta 2016 povečalo še za 40 avtobusov.


Metanbusi. Foto:Tamara Deu

Ste vedeli? Da motor avtobusa na zemeljski plin oziroma na metan izpolnjuje najstrožje kriterije glede izpustov in ustreza standardu EEV, kar pomeni, da je izpust delcev, ki merijo le nekaj tisočink milimetra in so drugače škodljivi človeku in okolju, skoraj ničen. Prav tako so vsebnosti ogljikovega monoksida (CO), dušikovih oksidov (NOX) in ogljikovodikov (HC) izrazito nizke. V primerjavi z dizelskim motorjem Euro 4 izpusti avtobus na metan ali metanbus 80 do 90 % manj dušikovih oksidov (NOX). V primerjavi z najstarejšimi avtobusi izpustijo metanbusi za 10 % manj CO2.