Metanbusi

Posodabljanje voznega parka mestnega potniškega prometa LPP je v zadnjih petih letih občutno prispevalo k udobnemu potovanju z mestnimi avtobusi in obenem izboljševanju zdravega življenjskega okolja. Sedemdeset novih, okolju prijaznih avtobusov, ki smo jih v zadnjih letih kupili in ki izpolnjujejo standard Euro 4 in Euro 5, ter dvajset metanbusov za lepše in bolj zdravo okolje, čistejši zrak in nižjo raven hrupa, bo prepričalo še najbolj vnete zagovornike potovanj z osebnimi vozili v urbanih območjih. Z vzpostavitvijo polnilnice smo z Energetiko Ljubljana pridobili tudi idealne razmere za vozni park, katerega število metanbusov, tako načrtujemo, bi se lahko do leta 2016 povečalo še za 40 avtobusov.


Metanbusi. Foto:Tamara Deu

Ste vedeli? Da motor avtobusa na zemeljski plin oziroma na metan izpolnjuje najstrožje kriterije glede izpustov in ustreza standardu EEV, kar pomeni, da je izpust delcev, ki merijo le nekaj tisočink milimetra in so drugače škodljivi človeku in okolju, skoraj ničen. Prav tako so vsebnosti ogljikovega monoksida (CO), dušikovih oksidov (NOX) in ogljikovodikov (HC) izrazito nizke. V primerjavi z dizelskim motorjem Euro 4 izpusti avtobus na metan ali metanbus 80 do 90 % manj dušikovih oksidov (NOX). V primerjavi z najstarejšimi avtobusi izpustijo metanbusi za 10 % manj CO2.

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.