Dodatne informacije za potnike

Okolju prijazno vozilo

Kompozicija vlakca je sestavljena iz vlečnega vozila (»lokomotive«) in dveh vagonov. En vagon ima 28 sedežev, ki so razporejeni v 7 vrstah s 4 sedeži, drug vagon ima 24 sedežev, razporejenih v 6 vrstah s 4 sedeži in pros­tor za voziček za gibalno ovirane osebe. Vsi potniki sedijo v smeri vožnje. Sedeži so opremljeni s priključki za slušalke in selektorjem za izbor jezika v katerem bodo potniki poslušali informacije o znamenitostih.

V vsaki prikolici je montiran barvni LCD monitor za slikovni prikaz znamenitosti na poti, ki spremljajo govorno informacijo o znamenitostih ter za prikaz obvestil.

prikaz priključka za slušalke
Foto: Doris Kordić

Tehnični podatki o vozilu

Na zadnji strani druge prikolice je montirana dvojna kamera, ki predvaja dogajanje neposredno za prikolico ter dogajanje na cesti za vozilom. Kamera je namenjena uporabi voznikov.

Vagona sta narejena na šasiji znanega nemškega proizvajalca AL- KO.  Sta vroče pocinkana. Pnevmatike prikolice so z nizkim kotalnim uporom.

Vlečno vozilo je narejeno na osnovi terenskega vozila Toyota Landcruiser in ima stalni štirikolesni pogon (4 x 4) z zaporo diferenciala in reduktorjem. Vozilo poganja sinhronski elektromotor moči 110 kW, s trajnim navorom 850 Nm, ter kratkotrajnim navorom do 1150 Nm. Elektromotor omogoča tudi rekuperacijo energije pri zaviranju vlakca ali pri vožnji po klancu navzdol.

logotip na vlakcu Urbanu
Foto: Doris Kordić

Energija za pogon elektromotorja je shranjena v litij-železo-fosfatni bateriji (Li Fe PO4) kapacitete 72,5 kWh. Ta kapaciteta omogoča vlakcu doseg do 200 km in premagovanje klancev z naklonom do 24 %.

Na vlečnem vozilu je vgrajen še električni kompresor za zrak, 22 kW polnilec, 4kW grelec za voznikovo kabino, BMS (battery management system), DC/DC pretvornik, barvni displej za BMS, motor in kontrolne podatke o vozilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet, d.o.o. bo električni vlakec uporabljalo za prevoz potnikov po ožjem mestnem središču in na Ljubljanski grad.

 

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.