Dodatne informacije za potnike

Na avtobusu

Validacija

Vstop na avtobus je mogoč le pri prvih vratih pri vozniku. Vožnjo z mestnim avtobusom plačamo takoj po vstopu z validacijo kartice. Na vsakem avtobusu sta dva validatorja:

  • prvi se nahaja pri vozniku in je namenjen plačevanju vožnje za eno ali več oseb z isto kartico in plačilu z mobilnim telefonom;
  • drugi se nahaja nad prvimi kolesi avtobusa in je namenjen plačevanju vožnje za eno osebo.

Za validacijo uporabnik kartico prisloni k validatorju, k znaku roke, ki drži kartico. Validirati se je treba ob vsakem vstopu na avtobus, tudi ob prestopu. Validirati se morajo tudi uporabniki brezplačnih vozovnic.

Validacija vrednostne kartice

Ob validaciji sistem od dobroimetja odšteje trenutno veljavni znesek za plačilo enkratne vožnje. Izpiše se vrednost odštetega zneska in vrednost preostalega dobroimetja. Če v roku 90 minut prestopite na drug avtobus, kartico Urbana ponovno prislonite k validatorju, sistem pa vožnjo le zabeleži. Pri tem se na validatorju izpiše PRESTOP. Ponovno se izpiše stanje na kartici, dodatni znesek se ne odšteje od dobroimetja.

Validacija terminske kartice

Ob validaciji terminske kartice bo sistem najprej preveril, ali je na kartici naložena veljavna mesečna vozovnica. Če je, bo sistem upošteval ta način plačila in s kartice ne bo trgal dobroimetja. Mesečna vozovnica na kartici Urbana velja od 1. dne v tekočem mesecu do vključno 5. dne v naslednjem mesecu. Dijaške in študentske subvencionirane IJPP vozovnice veljajo do vključno 1. delovnega dne v naslednjem mesecu. Če bo sistem zaznal, da na kartici ni veljavne mesečne vozovnice, bo odštel trenutno veljavni znesek za plačilo enkratne vožnje z možnostjo prestopanja v roku 90 minut.

Če po validaciji kartico ponovno prislonite k validatorju na istem avtobusu, se na zaslonu izpiše ŽE VALIDIRANA. Ponovno se izpiše tudi stanje na kartici.

Zvočni in svetlobni signali validatorja

  • ZELENA KLJUKICA - Uspešna validacija je potrjena z zvočnim signalom in zeleno kljukico levo zgoraj. Oba signala se aktivirata tudi ob validaciji pri prestopu.
  • ORANŽNA UTRIPAJOČA LUČKA - Oranžna utripajoča lučka na sredini pomeni, da sistem deluje in čaka na validacijo.
  • RDEČ KRIŽEC - Na neveljavno kartico opozorita rdeč križec desno zgoraj in zvočni signal.
  • RDEČA LUČKA - Rdeča lučka na sredini opozarja na napako ali okvaro sistema.

slika validatorja
Validator

Plačilo vožnje za več oseb

Vožnjo za več oseb lahko plačate z dobroimetjem na vrednostni ali terminski kartici. To storite pri vozniku, ki na posebnem terminalu izbere želeno število vozovnic, nato pa kartico prislonite k validatorju. Prestopni rok 90 minut velja za vse, ki potujejo z vami, vendar le, dokler potujete skupaj.

Brezplačno prestopanje

Za brezplačno prestopanje morate prestopiti in se ob prestopu validirati v roku 90 minut od prve validacije. Dejansko potovanje z avtobusom, na katerega ste prestopili, lahko traja dlje časa oziroma do končne postaje linije, na katero ste prestopili.
Kot prestop šteje vsako, v roku 90 minut od plačila prve vožnje, naslednje potovanje.

Urbana in otroci

Otroci do 6. leta starosti uporabljajo javni prevoz brezplačno, brez predhodno izdane vozovnice, potrebujejo pa pri javnem prevozu spremstvo polnoletne osebe ali mladoletne osebe, starejše od 10. let, če to dovolijo starši, posvojitelji ali skrbniki otroka.

Otroci, starejši od 6. let, plačajo polno vrednost vožnje v primeru uporabe vrednostne kartice oziroma so kot šolarji že upravičeni do šolske mesečne vozovnice, naložene na terminski kartici Urbana ali vrednostni kartici Urbana, ki je hkrati tudi otrokova članska izkaznica Mestne knjižnice Ljubljana.

 

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.