Prevoz prtljage in živali

Prevoz prtljage / otroški voziček / zložljivo kolo

Z avtobusi v mestnem prometu se ne sme prevažati:

  • orožja, ostrih predmetov, lahko vnetljivih, eksplozivnih, radioaktivnih in drugih predmetov ali snovi, ki pomenijo zaradi svojih lastnosti nevarnost in lahko povzročijo posledice potnikom, vozniku ali vozilu; predmetov, katerih prevoz je prepovedan z zakonskimi predpisi ali predpisi o javnem redu in miru;
  • zložljivih koles, ki niso varno pripeta in niso skladna s Splošnimi prevoznimi pogoji
  • drugih predmetov, ki bi ostalim potnikom, vozniku ali vozilu lahko povzročila škodo.

Z avtobusi v mestnem prometu se lahko skupaj prevaža potnikova prtljaga in potnikove žive živali pod pogoji, določenimi v Splošnih prevoznih pogojih.

Prevoz osebne prtljage in otroškega vozička je brezplačen.

Prevoz potnikove prtljage, ki tehta več kot 15 kg, je večja od okvirne velikosti 30 x 70 x 110 cm, jo ima potnik pri sebi oziroma ob sedežu, če s tem ne ovira drugih potnikov (v nadaljevanju: prtljaga) se plača po ceni vrednostne vozovnice, ki velja za plačilo uporabe javnega prevoza na liniji ali delu linije kjer se prevoz opravi.

Prtljage, ki bi ovirala druge potnike, se ne sme prevažati.

Pod osebno prtljago se štejejo tudi zložljiva kolesa, v kolikor so poleg pogojev za prevoz prtljage iz Splošnih prevoznih pogojev, izpolnjeni tudi naslednji pogoji:

  • da je zložljivo kolo zloženo v skladu s navodili proizvajalca le te ga,
  • da je zložljivo kolo zaščiteno s primerno prevleko, torbo ali vrečo za shranjevanje zložljivega kolesa,
  • da je zložljivo kolo pri prevozu položeno na tla avtobusa ob sedežu ali stojišču potnika, ki ga prevaža,
  • da je s pripenjalnim trakom pripeto na vertikalni oprijemalni drog tako da je s pripetjem zagotovljena stabilnost kolesa in s tem ni ogrožena varnost potnikov

Priporočljivo mesto v avtobusu za prevoz zložljivega kolesa je prostor, namenjen prevozu otroških vozičkov.

Prevoz psov in drugih živali

Prevoz psov (razen službenih, psov vodičev in psov pomočnikov) je v mestnem prometu dovoljen izven prometnih konic in pod pogojem, da je pes čist, zdrav, na vrvici, ima nagobčnik ter ima dokazilo o cepljenju proti steklini. Prometne konice med delavnikom trajajo od 6.30 do 9.30 zjutraj in od 13.00 do 17.00 ure popoldne. Psom vodičev ter psom pomočnikov pri prevozu v mestnem prometu ni potrebno imeti nagobčnika v skladu z ZZZiv-UPB2 13. člen.

Prevoz ptic, mačk in drugih malih živali je v mestnem prometu dovoljen le v kletkah ali na drug primeren način, ki ne moti in ne ovira ostalih potnikov, ob izpolnjevanju higiensko sanitarnih predpisov in je brezplačen.

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.