Dodatne informacije za potnike

Navodila za uporabo Urbane

Kje lahko kupite kartico Urbana

Kartico Urbana lahko kupite na urbanomatih, ki se nahajajo večinoma  v neposredni bližini avtobusnih postajališč, v kioskih in trafikah, na izbranih bencinskih servisih in  poštah, v nekaterih trgovskih centrih Mercatorja in Spara, v Potniškem centru LPP-ja na Slovenski cesti 56 v Ljubljani, na Avtobusni postaji v Ljubljani na Trg OF 4, v dveh turistično informacijskih centrih, in sicer na Krekovem trgu 10 in  Adamič-Lundrovem nabrežju 2 in  drugih prodajnih mestih Urbane, ki so označeni z znakom Urbane (rdeč krogec z napisom Urbana).

Delovni čas

V skladu z novimi ukrepi Vlade Republike Slovenije in posledične zaustavitve javnega potniškega prometa, Potniški center od 16. 11. 2020, predvidoma 14 dni, ne bo obratoval.

Hvala za razumevanje.

 

Delovni čas potniškega centra na Slovenski cesti 56 v Ljubljani je od 6.30 do 16. ure. Ob sobotah in nedeljah je poslovalnica zaprta. Storitve, ki jih nudijo, so prodaja kartic Urbana, izdelava terminskih kartic Urbana, prodaja vozovnic,  dajanje informacij o voznih redih…

Delovni čas Avtobusne postaje v Ljubljani za izdajo vozovnic za prevoz z LPP avtobusi je od 6. do 20. ure. Odprto imajo ob sobotah, nedeljah in praznikih. Storitve, ki jih nudijo, so prodaja kartic Urbana, izdelava terminskih kartic Urbana, prodaja vozovnic, dajanje informacij o voznih redih….

Načini plačila prevoza

Načini plačila prevoza na mestnih avtobusih LPP-ja so s kartico Urbana, na kateri je naloženo dobroimetje in/ali terminska vozovnica (plačilo z gotovino pri vozniku ni možno), z aplikacijo Urbana na pametnem telefonu (Na aplikacijo Urbana lahko naložite samo dobroimetje ali mesečno prenosno vozovnico) ter s telefonom s storitvijo VALÚ Moneta (Na telefon vtipkate številko 1899 in ga nato takoj prislonite na validator). Na medkrajevnih avtobusih  poleg zgoraj navedenih možnosti plačila lahko  prevoz plačate tudi z  gotovino pri vozniku.

Nalaganje dobroimetja na kartico Urbana

Na kartico Urbana lahko naložite dobroimetje na vseh prodajnih mestih Urbane. Dobroimetje je možno naložiti največ do vrednosti 50,00 eur.

Postopek plačila prevoza s kartico  Urbana na avtobusu

Ko vstopite na avtobus,  približajte svojo kartico Urbana na enega od dveh  validatorjev. En validator   se nahajata pri vozniku, drugi pa malo naprej od voznika, in sicer   na oprijemalnem  drogu v neposredni bližini vstopnih vrat. Če je validacija s kartico Urbana  uspešna,  na čitalcu zasveti kljukica v zeleni barvi. Če na kartici Urbana ni dobroimetja ali  če sistem zazna kakšno nepravilnost,  se namesto zelene kljukice pojavi križec v  rdeči barvi. Če zelena kljukica  na čitalcu ne  zasveti, to pomeni, da validator vaše kartice ni zaznal. V tem primeru  kartico še enkrat prislonite na validator in jo držite nekaj sekund. Če se zelena kljukica  še vedno ne pojavi,  se oglasite v Potniškem centru LPP-ja na Slovenski c. 56, da preverimo pravilnost delovanja kartice in jo po potrebi zamenjamo. Po uspešni validaciji  bo sistem z  vaše kartice trgal dobroimetje v višini cene prevoza v eno smer. 

 

Brezplačno prestopanje znotraj 90 minut

Pri plačilu prevoza s kartico Urbana lahko znotraj 90 minut od prve validacije brezplačno prestopate na druge avtobuse. Tudi pri prestopu  morate kartico Urbana prisloniti na validator (sistem vam pri prestopu ne bo trgal denarja s kartice, temveč samo zaznal vaš prestop). Brezplačno prestopanje ni dovoljeno  iz  mestnih na medkrajevne linije ali obratno.

Plačilo prevoza za več oseb

Z eno kartico Urbana lahko plačate prevoz za več oseb. Najprej vozniku avtobusa poveste, za koliko oseb želite plačati prevoz. Pri tem sebe ne štejete. Če želite npr. plačati prevoz samo za eno dodatno osebo, vozniku poveste, da boste prevoz plačali za eno osebo. Ko bo voznik v svojem sistemu nastavil dodatno enega potnika, šele takrat prislonite kartico Urbana na validator. Sistem bo privzeto trgal plačilo prevoza za vas ter istočasno  še za  osebo, ki je z vami. Pri prestopanju na druge avtobuse kartico Urbana samo prislonite na validator in se s spremljevalcem pomaknete naprej po vozilu (vozniku ne govorite nič; če pa vas kaj vpraša, recite da prestopate).

Kako pridobite splošno terminsko kartico Urbana (mesečna vozovnica…)

Za pridobitev meseče  splošne  vozovnice se je potrebno oglasiti v Potniškem centru LPP-ja na Slovenski cesti 56 v Ljubljani ali na Avtobusni postaji v Ljubljani na Trgu OF 4. S seboj  imejte osebni dokument. Mesečno splošno vozovnico vam lahko izdamo za prevoz v mestnem ali integriranem prometu   (conski sistem) ali medkrajevnem prometu.

Kako pridobite subvencionirano dijaško ali študentsko vozovnico

Izpolnite obrazec z nazivom Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice. Obrazec mora potrditi vaša izobraževalna ustanova. V primeru, da opravljate obvezno prakso v sklopu študija, je potrebno poleg obrazca Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice izpolniti tudi obrazec z nazivom Potrdilo o opravljanju praktičnega izobraževanja, ki ga ravno tako potrdi vaša izobraževalna ustanova.  Za pridobitev subvencionirane vozovnice se  oglasite v Potniškem centru LPP-ja na Slovenski cesti 56 v Ljubljani. S seboj imejte tudi osebni dokument.

Kontrola plačila prevoza na avtobusu

Kontrolo plačila prevoza izvaja  kontrolna služba. Na zahtevo kontrolorja  morate   izročiti kartico Urbana v pregled. Če  sta   na kartici Urbana zapisana  ime in priimek,  morate na kontrolorjevo zahtevo  pokazati tudi vaš osebni dokument. Imensko kartico Urbana  lahko uporablja samo lastnik kartice.

Brezplačni prevoz

V mestnem in medkrajevnem prometu je za otroke do šestega leta starosti prevoz brezplačen. V medkrajevnem prometu navedeno ne velja za organizirane skupine otrok (pri organiziranem prevozu otrok, ko gre za večjo skupino otrok, je prevoz plačljiv ne glede na starost otroka). Informacije glede pravic do brezplačne vozovnice za odrasle osebe pa si oglejte na povezavi http://www.lpp.si/enotna-mestna-kartica-urbana/brezplacen-prevoz.

Conski sistem

LPP ima conski sistem prevoza, kjer vozijo mestne in integrirane linije. Cena prevoza se določa po tem, v katerem območju se vozimo  oziroma v katera območja prestopamo. V shemi območij so conska območja obarvana in označena s številkami od 1 do 3.

Za prevoz po Ljubljani se šteje, da se vozite znotraj območja 1. Če se peljete iz Ljubljane v območje 2, morate pri vstopu na avtobus, ki pelje v območje 2, na validatorju na avtobusu izbrati območje 2 in šele nato prisloniti kartico na validator. Izbira območja na validatorju velja za plačilo z dobroimetjem. Če imate mesečno vozovnico, na validatorju ne izbirate območja, saj je že  npr. na  mesečni vozovnici zapisano območje.

Zapuščate Ljubljano oziroma se vračate v druge kraje v Sloveniji, na kartici Urbana pa imate še neizkoriščeno dobroimetje

Neporabljeno dobroimetje, ki vam ostane na kartici Urbana, ni možno stornirati. Dobroimetje lahko ponovno uporabite za prevoz ob naslednjem obisku Ljubljane oziroma krajev, kjer vozi LPP. Do naslednje uporabe kartice  ne sme preteči več kot pet let, saj vam po tem obdobju dobroimetje na kartici zapade.

Če več kot eno leto kartica Urbana ni bila v uporabi, jo morate nekoliko dlje držati na validatorju avtobusa, da se kartica znova poveže z bazo. Bodite pozorni, da se na validatorju pokaže zelena kljukica. Svetujemo vam, da kartico Urbana prislonite na  validator, ki se nahaja malo naprej od voznika, in sicer   na oprijemalnem  drogu v neposredni bližini vstopnih vrat, saj na ta način ne boste ovirali drugih potnikov, ki vstopajo na avtobus  in se validirajo na validatorju pri vozniku.

 

Kartico Urbana ste izgubili

Če ste izgubili imensko kartico Urbana,  pokličite v potniški center LPP-ja na Slovensko c. 56 v Ljubljani na telefonsko št.  386 (0)1 43 05 177, da preverite, če se je kartica našla. Za izdelavo duplikata kartice se ravno tako oglasite v potniškem centru.

Aplikacija Urbana na pametnem telefonu

Na Google Play si lahko naložite na pametni telefon  aplikacijo Urbana, ki nadomešča fizično kartico Urbana. Na aplikacijo Urbana si lahko nalagate samo dobroimetje ali mesečno prenosno vozovnico ne pa tudi ostalih vrst terminskih vozovnic. Pri vstopu na avtobus morate imeti na telefonu vklopljeno NFC funkcijo in telefon odklenjen. Telefon prislonite na validator na avtobusu s tisto stranjo, kjer imate NFC anteno.

Turistična kartica

Turistično kartico Urbana lahko med drugim uporabite tudi za prevoz z avtobusi v conskem sistemu LPP-ja (območja 1, 2 in 3) ter na medkrajevni liniji Letališče Brnik – Ljubljana. Več o turistični kartici Urbana si oglejte na povezavi https://www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/turisticna-kartica/

Obrazci, sheme in navodilo

  • Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice

  • Potrdilo o praktičnem izobraževanju

  • Shema območij

  • Shema linij

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.