Dodatne informacije za potnike

S kolesom in skirojem na avtobus

Z zložljivim kolesom in skirojem potujete na vseh avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa.

Navodila za ravnanje z zložljivimi kolesi in skiroji na LPP avtobusih

Ker so vsi mestni avtobusi nizkopodni in z nagibno tehniko vam to omogoča lahek in hiter vstop in izstop tako pri prvih vratih kot pri sredinskih vratih. Zložljivo kolo ali skiro zloženo v skladu z navodili proizvajalca le-tega, naj bo ob vstopu na avtobus zloženo in zaščiteno.

Kdaj lahko potujete in kolikšna je dovoljena velikost zložljivega kolesa ali skiroja?

Z zložljivim kolesom ali skirojem lahko potujete v izvenkoničnem času: ob delavnikih, med 9. in 13. uro in od 18. ure dalje, ter neomejeno ob praznikih in vikendih. Izven navedenih časov preceni voznik ali potnik z zložljivim kolesom oziroma skirojem lahko vstopi ali ne. Zložljivo kolo ali skiro ne sme presegati velikosti osebne prtljage (110 cm X 70 cm X 30 cm) določene s Splošnimi prevoznimi pogoji LPP in ne sme biti težje od 15 kg. Kolo ali skiro pred vstopom na avtobus zaščitimo s primerno prevleko, torbo ali vrečo za shranjevanje.

skica zložljivega kolesa

Kje na avtobusu je "parkirno mesto" za zložljivo kolo in skiro?

Zložljivo kolo ali skiro je potnik dolžan odložiti na prostor, ki je rezerviran za otroške in invalidske vozičke ter ga vedno s homologiranim pripenjalnim trakom pripeti na vertikalni oprijemalni drog. V primeru, da potnik na zložljivo kolo oziroma skiro ne namesti zaščite, odgovarja ob izrednem dogodku za škodo po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.

Kdo ima prednost pred potnikom z zložljivim kolesom ali skirojem?

Prednost pred potniki z zložljivimi kolesi in skiroji imajo ostali potniki, potniki na invalidskih vozičkih in mame ter očetje z otroškimi vozički.

Pomembno:

  • Kadar potujete z zložljivim kolesom ali skirojem vedno mislite na svojo varnost in varnost sopotnikov, zato kolo ustrezno zložite, zaščitite, namestite in pritrdite. V prometu so razmere vedno nepredvidljive .
  • Če je prostor, ki je namenjenen gibalno oviranim, zaseden, naj potnik z zložljivim kolesom ali skirojem počaka naslednji prevoz, da bo lahko kolo oziroma skiro ustrezno namestil in pritrdil.
  • En potnik lahko na avtobus prinese samo eno zložljivo kolo ali skiro. Potnik razen kolesa oziroma skiroja ne sme imeti ob sebi živali in istočasno dodatne osebne prtljage (razen nahrbtnika), saj mu to sicer onemogoča ustrezno varno gibanje.

Kaj upoštevati pri potovanju z zložljivim kolesom ali skirojem in kako ravnati z le tem na avtobusu, je opisano tudi v Splošnih prevoznih pogojih.

 

Ljubljanski potniški promet je sodeloval skupaj z evropskimi partnerji v evropskem projektu Bike Intermodal, znotraj katerega se je iskalo najbolj varna in praktična zložljiva kolesa ter načine, kako zapeljati potnike na javnih prevoznih sredstvih. Končni cilj je bil sinergija intermodalnosti med javnim potniškim prometom in kolesarjenjem do meje, kjer prestopa teorija v uporabno prakso. 

ISO 14001:2015 potrjuje vzpostavite in vzdrževanje sistema vodenja s področja ravnanja z okoljem OHSAS 18001 je britanski standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanje varnosti. Njegov namen je, da bi vse organizacije, ki jih uvedejo uveljavljale varnost in zdravje pri delu. Splošno je OHSAS 18001 najbolj priznani svetovni standard za varnost in zdravje pri delu in sistem za upravljanja varnosti. ISO 9001:2015 potrjuje vzpostavitev in vzdrževanje sistema vodenja kakovosti

S prijavo na e- novice soglašate, da Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.